+31 (0) 315 230 314 info@impulz-expo.com

BLOG

7 valkuilen bij een beursdeelname
Een beursdeelname is ideaal om te netwerken, innovaties te ontdekken, producten te demonstreren en uiteraard om leads te verzamelen. Wil je een succes van je beursdeelname maken? Trap dan niet in deze 7 valkuilen…

7 VALKUILEN BIJ EEN BEURSDEELNAME

Een beursdeelname is ideaal om te netwerken, innovaties te ontdekken, producten te demonstreren en uiteraard om leads te verzamelen. Wil je een succes van je beursdeelname maken? Trap dan niet in onderstaande 7 valkuilen…

1. JE BEGINT TE LAAT MET DE VOORBEREIDINGEN

Van de promotie tot het standontwerp – het organiseren van een beursdeelname is kostbaar, ook qua tijd. Ideaal is het om de voorbereidingen een jaar voor de beurs te starten. Dat klinkt misschien overdreven, maar je bent succesvoller als je jezelf de tijd gunt om de beurs in je marketingstrategie te verweven en het gewenste budget en ROI te bepalen aan de hand van heldere doelen.

2. DE STAND STROOKT NIET MET DE MARKETING- EN VERKOOPDOELEN

Sommige bedrijven nemen met minimale middelen deel aan een beurs en “zien wel wat het oplevert”.

Maar als je geen duidelijk doel hebt, hoe weet je dan wanneer je succesvol bent?

Zorg dat de beursdeelname integraal onderdeel is van je marketingmix. Is je team bezig met het genereren van leads voor product B? Zorg dan dat je een beurs kiest met de doelgroep voor product B. Stem ook je beursstand, je promotiematerialen en je campagnes erop af. Het levert je een beter meetbaar resultaat op én je maakt een verpletterende indruk op de beursbezoekers.

3. HET STANDPERSONEEL IS ONVOORBEREID

Enthousiast personeel is essentieel voor een succesvolle beurs. Uiteraard moeten ze representatief en geïnteresseerd zijn. Ook moeten ze beschikbaar zijn, dus niet bellen, eten of socializen met collega’s op de stand. Om het vertrouwen te wekken van je potentiële klanten, moet het standpersoneel bovendien vragen kunnen beantwoorden over je stand, het product of je bedrijf.

Zorg er dus voor dat het standpersoneel voorbereid is en:

  • jullie missie, waarden en productkenmerken goed kent;
  • de doelen voor de beurs begrijpt;
  • alle vragen die een prospect heeft over het product kan beantwoorden;
  • alle bezoekers vriendelijk, behulpzaam en gastvrij verwelkomt;
  • goede leads kan herkennen en op de juiste manier aan het bedrijf kan verbinden;
  • slechte leads kan herkennen en op een nette manier kan ‘afwimpelen’;

4. DE STAND IS ROMMELIG OF ONTOEGANKELIJK

Je beursstand is je levensgrote visitekaartje. Is deze rommelig, onduidelijk of ontoegankelijk, dan slaan beursbezoekers je stand over.

Neem de tijd voor het ontwerpen en bouwen van een onderscheidende, creatieve beursstand met stoppingpower. Zorg ervoor dat de teksten op de stand in één oogopslag duidelijk maken wat je doet en wat je oplost voor je klanten. En zorg ervoor dat je voldoende bergruimte hebt voor tassen, folders en ander materiaal, zodat dat niet op de stand rondslingert.

5. DE BEURSDEELNAME IS VOORAF NIET GEPROMOOT

Een beursdeelname zorgt niet alleen voor nieuwe leads – het is ook een uitstekende gelegenheid om de band met huidige prospects, klanten en partners te versterken.

Dus deel het nieuws over je beursdeelname met iedereen in je netwerk. Laat ze weten dat je op de beurs bent, waar je stand is, wie ze kunnen ontmoeten en wat ze kunnen verwachten. Stuur een gerichte e-mailcampagne uit naar prospects, waarin je hen aanmoedigt een afspraak te boeken met een accountmanager. Ook het aanbieden van kortingskaarten kan hen over de streep trekken.

6. DE BEURS-LEADS WORDEN NIET OPGEVOLGD

Het gebeurt helaas regelmatig dat de op de beurs verzamelde leads verstoffen in de kast. Zonde van de inspanning en investering!

Dit kun je voorkomen door ruim voor de beurs al na te denken over een vervolgcampagne. Stuur bijvoorbeeld een mailing waarin je beursbezoekers bedankt voor hun bezoek en verdere informatie aanbiedt. Zorg ervoor dat dit geen standaard marketingmailtjes zijn, maar geïndividualiseerde mailtjes, toegespitst op de behoefte van de bezoekers. En volg die mailtjes op door ze na te bellen.

7. JE VRAAGT NIET OM HULP

Je bent ook maar een mens. En je hebt waarschijnlijk veel op je bord. Het is OK om hulp te vragen als je er even niet uit komt. Of het nu je eerste beursdeelname is of niet, het kan nooit kwaad om bepaalde voorbereidingen uit te besteden aan ervaren professionals. De beursstand regelen is bijvoorbeeld een grote taak. Het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen kun je uitbesteden aan een standbouwbedrijf, zoals het onze. Wij nemen je alle zorgen uit handen, zodat jij je op je kerntaken kunt richten.

Dus…

Beurzen bieden de mogelijkheid op persoonlijk contact in de digitale wereld van vandaag. Als je vooruit plant, je beurs promoot bij het juiste publiek, de vergaarde leads opvolgt en om hulp vraagt wanneer nodig, zul je de ROI van je beursdeelname flink vergroten!

Blogs